Desertul suprem pentru iubitorii de ciocolata

Astazi va impartasesc reteta desertului suprem, soufflé de ciocolata, vulcan de ciocolata sau, mai simandicos spus, petit gateau cu inghetata de vanilie.

Souffle de ciocolata

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 200 gr. ciocolata neagra;
  • 200 gr. unt (este de preferat sa folositi untul de casa – este mult mai cremos, se gaseste la micile magazinase cu produse de Sibiu, dar se poate folosi si untul din comert);
  • 4 oua intregi (intregi, dar fara coaja :));
  • 4 galbenusuri;
  • 130 gr. zahar brun;
  • 80 gr. faina;
  • sare (nu mai mult de un varf de cutit).

Mod de preparare:

Ciocolata neagra impreuna cu untul se topesc la foc mic sau la baie de aburi. Intr-un bol separat se bat cele 4 oua si cele 4 galbenusuri impreuna cu zaharul si cu sarea pana isi dubleaza volumul. Apoi se incorporeaza putin cate putin compozitia de ciocolata si unt cu ouale batute si se adauga faina peste continut, amestecand in continuu. Compozitia astfel rezultata se toarna in forme de muffin. Atentie, formele trebuie umplute doar pe jumatate, sau putin mai mult de jumatate, compozitia va creste putin in contact cu caldura din cuptor. Daca puneti formele pline, s-ar putea sa aveti surpriza sa dea pe dinafara.

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C pentru 15 min, apoi se pun formele la cuptor pentru circa 7-10 minute. Timpul de preparare e diferit in functie de cuptoarele voastre de acasa. Imi imaginez ca nu toata lumea are cuptoare profesionale care sa indice temperature exacta, deci, daca incercati pentru prima data aceasta reteta este important sa urmariti gateau-urile pe toata durata sederii lor in cuptor. Dupa ce compozitia creste iar gateau-urile prind crusta la marginea formei, se pot scoate din cuptor. Este foarte important ca mijlocul sufleului sa aiba consistenta unei creme iar marginile sa fie putin mai tari pentru a sustine crema.

Petit Gateau

Cam asta ar fi reteta de petit gateau cu ciocolata, dar, pentru ca desertul sa fie unul suprem in adevaratul sens al cuvantului, e important ca acesta sa se serveasca cu inghetata de vanilie cat inca este fierbinte. Petit gateau-ul de ciocolata va sucomba sub greutatea inghetatei si va iesi la iveala divina ciocolata calda…mmmm :). Astfel, combinatia delicioasa de arome dar si senzatia de rece si cald in acelasi desert va satisfice chiar si fanteziile celor mai impatimiti gurmanzi!

Petit gateau

Cei dintre voi care sunt mai grabiti si vor rezultate imediate vor cumpara inghetata de vanilie din comert. Cei dintre voi insa care sunt adevarati gurmanzi si cu adevarat exigenti cand vine vorba de deliciile culinare, pot prepara inghetata acasa, cu baton de vanilie, fara esente sau alte chimicale gasite in inghetata de la magazin.

Inghetata de vanilie

Ingrediente:

  • 6 oua;
  • 250 gr. zahar brun;
  • 1 litru lapte;
  • 1 baton vanilie;
  • 250 gr. smantana dulce.

Mod de preparare:

Laptele se pune pe foc cu vanilia si se lasa pana dau in clocot. Se bat ouale impreuna cu zaharul pana cand acesta s-a topit complet. Cand laptele este racorit, se pune peste oua si se amesteca bine. Se pune compozitia pe foc mic si se amesteca incet pana cand devine cremoasa. Smantana se bate bine cu mixerul, ca sa se aereze. Cand crema de vanilie este racita, se adauga smantana si se amesteca totul. Crema formata se pune intr-un vas de plastic si se da la congelator. Ca sa nu se formeze cristale de gheata, e important sa amestecati inghetata de 3 ori, la interval de cate o ora. Apoi lasati-o minim 4-5 ore la congelator inainte de a o servi.

Si nu uitati – pentru ca desertul sa capete dimsensiuni spirituale, presarati si putina dragoste! Succesul e garantat :).

Comentarii