Daca tot a ramas jumatate de dovleac de la reteta anterioara (Supa crema de dovleac), am pregatit si o dulceata delicioasa de dovleac cu portocale si ghimbir. Pentru ca zaharul nu este foarte sanatos, fie el si brun, am folosit doar jumatate din cantitatea folosita in mod normal la dulceturi si a iesit o minunatie dulce-acrisoara plina de aroma.
Sigur ca am fost avertizata de diferite gospodine, cu ani multi de experienta, ca daca nu adaug zahar destul (aceeasi cantitate de zahar ca si cantitatea de fruct), dulceata nu se va lega. De legat s-a legat, dupa cum se vede si nici nu ti se sterpezesc dintii de atata dulce ;).
Asadar ingredientele care au dus la aceasta bunatate sunt:
-
1/2 dovleac (800-1000 gr.);
-
400 gr. zahar;
-
1 portocala;
-
1cm. ghimbir;
-
sucul de la 1 lamaie.
Am curatat dovleacul de seminte si coaja si l-am taiat cubulete mai micute. Portocala am curatat-o si pe ea mai intai de coaja iar apoi am taiat cu un cutit petalele ca sa ramana numai file-uri, fara atisoare albe.
Apoi am taiat si portocala bucatele, ghimbirul l-am tocat marunt si am pus toate ingredientele intr-o oala antiadererenta. Am acoperit compozita cu apa si am pus-o la foc domol.
In primele 20 –25 de minute nu a fost nevoie sa fac nimic, apoi am inceput sa amestec din cand in cand pentru ca incepuse sa se evapore apa. Pentru ca dovleacul mi s-a parut ca nu e patruns indeajuns, am mai adaugat niste apa ca sa fie din nou acoperita compozitia. Am mai lasat-o apoi pe foc inca pe atat, amestecand din cand in cand, pana s-a leagat compozitia. La final a trebuit sa amestec mai tot timpul ca sa nu se prinda dulceata de fundul oalei.
Cand compozitia a prins constitutia pe care o consideram demna de o dulceata (lipicioasa tare – am verificat cu lingura: am inmuiat-o intai in compozitie, apoi am pus-o pe o farfurie curata si am incercat sa o ridic cu tot cu farfurie – nu s-a intamplat chiar asa, dar mi-am dat seama ca e suficient de lipicioasa ;). Am luat oala de pe foc si cu un polonic mai mic am pus dulceata in borcane cand inca era fierbinte, apoi am acoperit-o cu capacul.
Cam asta-i treaba, doua borcanase de dulceta de-ti lasa gura apa :).
No comment
excellent
[…] Reteta de inspiratie o gasesti aici […]
Oare in retele aste de dulceata nu s-ar putea inlocui zaharul cu miere?…
Sunt foarte curioasa pentru ca stiu ca zaharul, in general produsele rafinate, nu fac decat rau.
In niciun caz. La temperature inalte, mierea nu numai ca isi pierde toate proprietatile Dar Devine SI taxica. Mierea nu se pune nici in ceaiul fierbinte, darmite prin fierbere.. Puteti I cerca stevia rebandiana.