Painea integrala este foarte greu de gasit in comert, chiar daca apare denumirea “paine integrala” daca va uitati mai atent pe ingrediente o sa observati ca de cele mai multe ori, painea integrala contine un procent covarsitor de faina alba. Faina alba este atat de intens procesata incat proprietatile nutritive sunt aproape inexistenta, ajuta prin urmare doar la ingrasare :).
Trebuie sa va marturisec ca pana am reusit eu sa fac painici integrale au existat multe incercari esuate, de cele mai multe ori puteai sa folosesti painicile mele integrale pe post de pietre si cam atat. Incet, incet insa si invatand cate ceva din fiecare experienta esuata am reusit sa fac si painici din faina integrala.
Pentru 12-13 painici, am folosit urmatoarele ingrediente: aproximativ 500 de grame de faina integrala de grau (eu am folosit faina BIO, am gasit la Real), 1 plic de drojdie uscata, 1 lingura de ulei de masline extravirgin, apa calduta cat cuprinde (eu am pus cam 1 cana jumatate) si sare dupa gust (cam 1 lingura am folosit eu).
Pentru a da un aspect placut painicilor, am pregatit si un mix se seminte si cereale format din: 1 lingura de seminte de in (de la plafar), 1 lingura de seminte de susan, 1 lingura de seminte de floarea soarelui decojite si 1 lingura de fulgi integrali de ovaz.
Am pus faina intr-un bol (4-5 cani), am adaugat drojdia si sarea si am amestecat bine, adaugand cate putina apa calduta pana s-a format un aluat tare (care se desprindea de pe degete). Apoi am adaugat uleiul de masline si l-am framantat din nou (a mai fost nevoie de putina faina cand am framantat), lasandu-l apoi sa se odihneasca aproximativ o ora in vasul acoperit. Dupa o ora, aluatul isi dublase deja volumul, l-am framantat din nou pana a devenit o coca compacta iar apoi a urmat distractia formarii painicilor ;).
Am format aluatul sub forma de bagheta, si am inceput sa-l impaturesc, asa cum se face la aluatul de foietaj. Pasul 1: am luat capetele baghetei si le-am unit la mijloc, apoi am invartit aluatul pe planseta pana a redevenit bagheta. Pasul 2: am indoit bagheta din nou, de data asta pe la mijloc si apoi am rulat-o din nou pana la stadiul de bagheta (mi-am dat seama ca toata procedura asta ajuta aluatul sa fie putin mai fluffy). Apoi am taiat bagheta in bucatele de circa 4-5 cm lungime si am inceput sa formez painicile. Am inmuiat apoi fiecare painica in apa si apoi am dat-o prin mixul de seminte, astfel semintele au ramas lipite.
Am asezat toate panicile in tava de aragaz tapetata in prealabil cu faina, le-am acoperit cu un prosop de bucatarie si le-am lasat sa mai creasca pentru inca o ora.
Apoi am incalzit cuptorul la 180 grade Celsius, am bagat tava cu painicile deja crescute.
In plus, si acuma va dezvalui secretul meu, am mai pus in cuptor o cratita umpluta pe jumatate cu apa ca sa creeze umiditate si astfel sa nu se mai intareasca coaja painicilor (m-am gandit eu ca asta ar fi o conditie indeplinita de un cuptor profesional si am incercat sa ma adaptez in lipsa unui astfel de cuptor – important e ca a functionat :)).
Am lasat painicile la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute, le-am scos din cuptor, le-am acoperit din nou cu prosopul pana s-au racit nitel apoi n-am mai rezistat tentatiei si am si gustat…chiar daca stiam prea bine de la cursul de nutritie ca painea trebuie mancata cand este veche de cel putin o zi…restul painicilor le-am consumat incepand cu ziua urmatoare.
Cam asta-i treaba, sanatoase prin aportul mare de vitamine si minerale si scazut de calorii, si gustoase de nu se mai poate, mai ales in combinatie cu untul de casa cu mirodenii ;).
No comment
[…] servire am pregatit si niste bruschetele, am taiat cateva feliute subtiri de paine integrala, pe care le-am uns cu putin unt cu mirodenii iar deasupra, am pus cate o feliuta subtire de […]
[…] sa nu va mai zic ca am mancat si a doua zi la micul dejun, dar nu oricum, ci pe tartina de paine integrala unsa cu unt de casa frecat cu verdeturi si mirodenii. Si ca sa fie treaba oabla, am pus deasupra […]
[…] ornat supa cu cateva feliute de ciuperci salvate de la supa, niste crutoane din paine integrala de casa, miezul de la o nuca si 2-3 fire de […]
Ce bine arată! Trebuie să o încerc şi eu 😀
la ce temperatura se coc ?
[…] sa nu va mai zic ca am mancat si a doua zi la micul dejun, dar nu oricum, ci pe tartina de paine integrala unsa cu unt de casa frecat cu verdeturi si mirodenii. Si ca sa fie treaba oabla, am pus deasupra […]
Cum se inmoaie in apa? se trec prin jetul de la robinet sau apa calduta?
Ale mele s au intarit ,pot sa spaeg geamurile cu ele. De ce ?