Dragii mei, asa cum am promis si in postarea anterioara, a venit vremea sa va ofer reteta de pate de ficat pregatit in casa.
Pateul de casa poate fi consumat la micul dejun sau ca gustare pe tot parcursul zilei. Ca sa evitam combinatia de carne si amidonoase, nefavorabila digestiei, pateul se poate intinde pe feliute de legume, precum castravetele. Daca totusi nu puteti in ruptul capului sa renuntati la paine, incercati sa inlocuiti painea alba, intens procesata si cu valoare nutritiva scazuta, cu cea integrala, mai bogata in fibre, vitamine si minerale.
Ingrediente:
- 500 gr. ficatei de pui/curcan (eu prefer ficateii de curcan);
- 100 gr. ceapa (o ceapa mai maricica sau 2-3 mai mici);
- 15 gr. usturoi (3-4 catei);
- 1-2 linguri coniac;
- 2-3 linguri vin rosu (eu prefer vinul de casa, dar daca nu aveti, puteti folosi si vinul din comert, atentie insa la eticheta);
- 70 gr. unt (de preferat tot untul de casa, la aceleasi magazinase ar trebui sa gasiti);
- 1 lingurita mustar;
- 1-2 fire cimbru proaspat (daca nu aveti cimbru proaspat, puteti sa-l folositi pe cel de la plic);
- sare (dupa gust);
- piper (dupa gust).
Mod de preparare:
- Ficateii se spala si se curate de pielite, se toaca ceapa si o parte din usturoi (cam 2 catei), se pun toate ingredientele intr-o tigaie antiaderenta, unsa in prealabil cu putin ulei de masline, si se lasa la foc potrivit cateva minute pana cand ficateii prind un pic de crusta.
- Se adauga vinul, coniacul si eventual putina apa si se mai lasa la fiert cateva minute, iar apoi se adauga usturoiul ramas si cimbrul (pentru aromatizare) si se mai lasa la foc sa mai dea un clocot.
- Se ia preparatul de pe foc, se adauga apoi untul si se paseaza toate ingredientele pana devin o pasta omogena (eu folosesc un blender de mana), la final adaugati mustarul, sarea si piperul si – Gata preparatul! :).
Atentie: Sarea se adauga abia la final, daca o adaugati de la inceput ficateii se vor intari!
Pateul se poate pastra la frigider 3-4 zile in caserole sau borcanase cu capac. Nu va speriati daca aspectul (culoarea) nu este ca a aceluia din comert (acela e plin de coloranti si conservanti sintetici). Pateul facut in casa oxideaza foarte repede la suprafata si capata o culoare maronie.
Si, nu uitati, pentru ca preparatul sa iasa delicios, in afara de ingredientele descrise mai sus trebuie sa adaugati si putina “dragoste”, iar atunci succesul este garantat! :).
No comment
[…] Pate de casa, din ficatei de curcan, unt de tara, mirodenii si coniac […]
Daca pot face o sugestie ca alternativa: mama pregateste ficateii inabusiti, cu un capac deasupra. Se patrund foarte bine in interior, e un mijloc mai moale si pastos si cu un gust usor diferit. 🙂 🙂
Coniacul poate fi înlocuit cu …palincă?