Am fost zilelea astea la piata si, ca de obicei, n-am rezistat si am intrat „un pic“ si pe la pescarie. Aici surpriza: o multime de raci vii si plini de energie misunau intr-o cutie mare. N-am ezitat prea mult, am cumparat 10 „creaturi“ si am inceput deja sa ma bucur cu gandul la minunatiile pe care le voi gati cand se va lasa seara si se va mai potoli arsita de afara.
Acum lectia de stiintele naturii: purtand denumirea de “Astacus astacus”, racul de rau se mai numeste si racul cu cleste lung, este mai mic decat cel de mare (homarul), iar culoarea este verde maslinie. De la raci se consuma carnea (coada si clestii), care este slaba, fina, suculenta si gustoasa.
Dupa ce i-am lasat sa misune putin pe masa din bucatarie, i-am pozat, i-am studiat si mai-mai ca nu-mi venea sa-i mai gatesc. Mi-am facut curaj pana la urma si m-am apucat de treaba. I-am pus intr-o cutie de plastic, i-am spalat in mai multe ape iar apoi am spalat si pe fiecare in parte sub jet puternic de apa, ca sa ma asigur ca nu raman urme de noroi.
Fara sa mai stau prea mult pe ganduri, am luat o oala mare pe care am umplut-o pe jumatate cu apa si am pus-o la fiert. Dupa ce apa a dat primul clocot, am luat racii si, cu ochii stransi, i-am zvarlit in oala pe care am acoperit-o cu un capac. Par eu curajoasa, dar inca ma cutremur gandindu-ma cum or fi suferit mititeii… Evident ca nu m-am uitat in oala, am pus capacul, pe care l-am ridicat dupa cinci minute, cand deja erau rosii la culoare. Apoi am pregatit un maglavaiscu ulei de masline, verdeturi (frunze de patrunjel si busuioc tocate marunt), usturoi, sare si piper, am scurs apa din oala, i-am mai clatit o data si am pus maglavaisul peste ei. Am asezat oala din nou pe foc pentru 2-3 minute, apoi am adaugat circa 100 ml. vin alb (1/2 pahar) si i-am mai lasat pe foc inca vreo cateva minute in aroma de mirodenii, amestecand in continuu.
M-am gandit sa aleg o garnitura mai lejera, potrivita pentru o cina tarzie, si am pregatit repede o salata mixta de verdeturi.
Iata cu cata usurinta puteti pregati o mancare delicioasa!
No comment
Felicitari pentru reteta!!!arata delicios.maine merg sa iau raci si voi manca pentru prima data in viata mea raci.am auzit ca sunt fff buni. te pup
Navigand pe netul romanesc uite ca am aflat pe pagina
dumeavoastra. Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!