Pentru ca in weekend-ul asta am participat la cursul de nutritie si am aflat o sumedenie de informatii, am hotarat sa pregatesc un preparat cu adevarat sanatos, dar si satios si gustos, chiar daca nu contine carne si nu e preparat termic deloc.
Stiu, cei dintre voi care sunteti carnivori dar si gurmanzi o sa ziceti ca nu are cum sa aiba gust bun un preparat fara carne, ei bine si eu sunt carnivora si gurmanda si totusi pot sa spun ca sarmalutele astea au fost o surpriza foarte placuta :).
Am aflat asadar la curs ca pentru a ne detoxifia organismul dar si pentru a ne pastra sanatatea, este bine ca macar o data pe saptamana sa mancam “hrana vie”.
Vie, vie m-am gandit eu, dar cam ce anume se poate manca in afara de salate? Atunci mi-am amintit de seminarul de “hrana vie”, la care am participat in urma cu aproximativ doi ani. Trebuie sa recunosc ca la vremea aceea eram interesata de alimentatia sanatoasa mai mult la nivel declarativ si de aceea nici nu am retinut chiar multe lucruri. Acum insa auzind din nou de subiectul “hrana vie”, am cotrobait putin prin “sertarasele mintii” si mi-am adus aminte ca la acel seminar am gustat niste sarmalute delicioase cu hrisca. Asa ca ieri, am dat fuga la plafar si am si cumparat o punguta de 250 gr. de hrisca boabe. Si asa a inceput povestea sarmalutelor crude, nu mai stiam exact ce contineau cele de la seminar, dar eu am pus urmatoarele ingrediente, si au fost un succes 😉
-
125 gr. hrisca BIO (1/2 punguta);
-
10 nuci (doar miezul);
-
10 – 15 alune crude (pueti sa puneti migdale, sau sa adaugati mai multe nici daca nu aveti alune);
-
2 morcovi mai maricei;
-
1/2 gulie de marime potrivita;
-
1 ceapa micuta;
-
o varza murata (una mai mica);
-
cateva rosii (in functie de cate sarmalute consumati la o masa);
-
o legatura mica de patrunjel;
-
o legatura mica de marar;
-
un pic de cimbru (o ciupitura);
-
ulei de masline extra virgin;
-
sare;
-
piper;
Pentru ca alimentele nu trec printr-un proces termic, am considerat foarte important sa le spal pe toate foarte bine. Hrisca, alunele si nucile le-am pus peste noapte la inmuiat, ca sa fie si mai usor digerabile, apoi le-am scos din apa, le-am scurs si le-am maruntit un pic la blender. Morcovii, gulia si ceapa le-am dat pe razatoarea cu dinti mici si le-am adaugat compozitiei de mai sus. Am adugat apoi patrunjelul taiat marunt, o parte din marar (am pastrat cateva fire pentru sos), cimbrul, uleiul de masline (cam 2 linguri), sarea si piperul si am inceput sa amestec bine intreaga compozitie. Varza nu a mai fost nevoie sa o tin la desarat (am nimerit o varzuta numai buna la gust), asa ca i-am desfacut frunzele, le-am spalat, am taiat cotorasele care au fost prea groase si am impachetat sarmalutele. Mi-au iesit cam 20 de sarmalute potrivite. Ca sa mai capte si un pic de suculenta, am pregatit un sos delicios de rosii, tot fara foc ;). Am curatat rosiile de coaja (se pot lasa si necuratate), le-am pus intr-un blender si am mai adaugat sare si piper. Peste sosul asta am adaugat mararul ramas (taiat marunt), niste varza murata, taiata fidelute, si un pic de ulei de masline (cam o lingura). Daca faceti si voi reteta acasa, aveti grija sa nu puneti de la inceput sosul de rosii peste toate sarmalutele, ci doar peste sarmalutele pe care la mancati la o masa. Sosul de rosii se acreste destul de repede si e mai bine sa-l faceti proaspat pentru fiecare portie, asta va spun acum din experienta ;).
Cam asta-i treaba, sanatate curata ;).
No comment
Arata super ! O sa incerc si eu, dar cu foc……
Poti sa incerci sa le bagi si la cuptor, eu n-am incercat dar rele n-au cum sa fie la gust, cert este insa ca preparate termic isi mai pierd din proprietatile nutritive.
Inainte sa le bagi la cuptor, incearca o sarmaluta si cruda, toarna un pic de sos de rosii, cum am scris in reteta si poate o sa te razgandesti 😉