Acum cativa ani in Austria, in excursie la schi, am gustat la recomandarea unor prieteni dintr-o specialitate a locului – o excelenta supa crema de usturoi.
De atunci am incercat si variantele din restaurantele bucurestene, am fost insa dezamagita de gust, mai ales ca se asemanau de cele mai multe ori cu ciorba de burta, insa fara burta :). Asa ca in weekend-ul asta, m-am dus la piata, m-am inarmata cu toate ingredientele si am pornit la drum.
Pentru supa am folosit urmatoarele ingrediente: 5-6 capatani de usturoi, 2 cepe albe micute, 1 morcov, 1 pastarnac, 1 bucatica de telina radacina, 5-6 cartofi potriviti, 5-6 ramurele de cimbru proaspat, 1-2 linguri de unt (eu am folosit unt cu mirodenii dar se poate folosi si ulei de masline pentru supa de post), sare si piper.
Am curatat toate legumele, le-am spalat si le-am taiat maruntel. Am pus jumatate din cantitatea de usturoi impreuna cu restul de legume si putina sare intr-o oala si am adaugat apa doar cat sa acopere legumele (cam 2-3 cm peste legume). Am fiert totul la foc mediu circa 20 de minute. Cand legumele erau deja patrunse, am adaugat usturoiul ramas si cateva ramurele de cimbru si am mai lasat oala pe foc aproximativ 5 minute. Am pasat toate ingredientele iar la final am adaugat 1 lingura de unt cu mirodenii, sare si piper. Pentru ca supa sa poate fi consumata si de cei care tin post, se poate adauga in loc de unt, 1 lingura de ulei de masline iar apoi se mai amesteca la blendar 1-2 minute, ca sa se omogenizeze.
Pentru servire am pregatit si niste bruschetele, am taiat cateva feliute subtiri de paine integrala, pe care le-am uns cu putin unt cu mirodenii iar deasupra, am pus cate o feliuta subtire de parmezan si cate o ramurica de cimbru, apoi le-am dat la cuptor (180 grade C) pentru 5 minute. Pentru reteta de post felitele de paine pot fi unse cu un maglavais din ulei de masline, usturoi pisat, cimbru si sare si apoi date la cuptor.
Untul si parmezanul s-au topit aromatizand felitele de paine si facandu-le putin crocante, numai atat cat sa zgandere un pic papilele gustative ;).
Cam asta-i treaba, nu pot sa va spun decat ca supa asta este incredibil de gustoasa si se claseaza cu succes in topul celor mai bune supe mancate pana acum, asa ca incercati si voi, este usor de facut iar rezultatul este excelent :).