Imaginati-va constitutia usor crocanta a tartei integrale domolita nitel de zeama fructelor fierte-n vin rosu, cu nuci care-ti zgandaresc cerul gurii si papilele gustative numai atat cat sa le pregateasca pentru gustul acrisor al fructelor imblanzit cu sosul dulceag si racoros de vanilie presarat ici colo cu frunzulite de menta proaspata.
Chiar daca vedetele pietei erau fara discutii ciresele, eu m-am lasat convinsa de un nene gures din Voinesti sa-i cumpar merele si perele batucite si trecute de vreme. Mi-a parut rau asa in drum spre casa, gandindu-ma ca nu prea am ce reteta minune sa scot din ingrediente banale precum merele si perele. Ajunsa acasa, am inceput sa alatur si alte ingrediente si incet, incet am completat lista perfecta pentru tarta minune.
Am folosit asadar pentru umplutura 5-6 mere mai micute, 2 pere potrivite, 7-8 nuci, o bucatica de ghimbir (1-2 cm), 4 linguri de stafide, 4 linguri de zahar brun, 1 lingura de scortisoara si un pahar de vin rosu de tara.
Pentru sosul de vanilie am folosit 1/2 baton de vanilie, 3 galbenusuri de ou, 400 ml. de smantana dulce si 4 linguri de zahar brun.
Pentru aluat am folosit 1 cana de faina integrala de grau (cam 100 gr.), 50 gr. de unt, 1 ou, 2 linguri de zahar brun, 1 lingurita de praf de copt (se stinge cu putina zeama de lamaie) si un varf de cutit de sare, adica exact ingredientele si cantitatile folosite pentru tartele cu ciocolata, banane, alune si menta.
Am framantat aluatul si l-am intins cu facaletul cat am putut de subtire. Am incins cuptorul la 180 de grade Celsius, am asezat aluatul pe o tava rotunda, l-am gaurit din loc in loc cu o furculita si l-am dat la cuptor pentru 10 minute. Restul de aluat, adica surplusul ramas dupa ce am captusit tava, l-am pus in frigider s-astepte cuminte pana-i vine randul (l-am folosit mai tarziu la ornarea tartei).
Intre timp am spalat merele si perele, le-am taiat in bucati destul de marisoare (fara a le curata de coaja) si am adaugat restul ingredientelor.
Am pus ingredientele intr-o tigaie antiaderenta si le-am lasat vreo 2 minute la foc iute sa se caramelizeze un pic, apoi am adaugat vinul si le-am mai lasat pe foc vreo 5-10 minute.
Am pus umplutura de fructe in tarta deja coapta. Am scos aluatul ramas de la frigider, l-am intins in foaie subtire, l-am impartit in 10 fasiute subtiri cam de lungimea tavii de tarta si le-am asezat in diagonala peste umplutura.
Am ornat tarta cu cateva bucatele de nuca si am dat-o din nou la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute (pana s-au rumenit un pic fasiutele de aluat de deasupra).
Intre timp am pregatit si bunatatea de sos. Am pus smantana la fiert impreuna cu batonul de vanilie spintecat pe jumatate (ca sa iasa semintele) pana cand a dat in clocot, apoi am lasat-o sa se raceasca un pic si am incorporat galbenusurile frecate in prealabil cu zahar. Am pus din nou compozitia la foc mic si am amestecat in continuu pana a devenit cremoasa.
Felia de tarta a fost inundata in sos de vanilie si mancata cu mare pofta 😉
Va urez pofta buna si voua ;).
No comment
Cred ca se naste un alt autor Alexandre Dumas. Succes si in felul descrierilor facute.
sa inteleg prin scaldata ,,, se pune crema deasupra pe terta cind e gata sau ,,,,,
Buna! Tocmai am descoperit blogul tau si sunt extrem de incantata, faci niste lucruri minunate. Felicitari!
mmm.. apetisant!
Initial ne-a atras ideea de a manca o supa deosebita si tarta cu mere si pere caramelizate „scaldate” in sos de vanilie. Ne-am luat inima in dinti si am fost aseara. Am descoperit o locatie foarte draguta amenajata cu foarte multa atentie la detalii si bun gust. Atmosfera calda si foarte prietenoasa. Oameni frumosi. Chelneritele foarte saritoare in a ne explica ce urmeaza sa ni se intample. Si ni s-a intamplat!
Am mancat supa crema de dovlacei si ghimbir (excelenta), midii in sos de vin (delicioase) si piept de curcan fraged cu legume la cuptor senzational [desi gatesc (uneori binisor) n-am mancat niciodata curcan mai fraged si legume cu un gust mai bun (fierte suficient si putin crocante la suprafata) asortate cu un sos de otet balsamic imbatator]. La desert am avut (cum era de asteptat) tarta cu mere si pere caramelizate „scaldate” in sos de vanilie. Intra-devar tarta a fost scaldata cu sos din belsug.
Experienta a fost cu mult peste nivelul asteptarilor.
In final ne-am delectat cu experientele Andreei Beca, care ne-a tinut companie explicandu-ne cum gateste, cum isi alege ingredentele mergand zilnic la piata, de ce a ales sa gateasca sanatos, precum si ce eforturi face pentru a-si pastra conceptul si viziunea pentru o mancare sanatoasa intr-o lume inconjurata de ciorba de burta, ceafa la gratar si cartofi prajiti.
Merita incercat cu inima deschisa!
Noi o sa ne intoarcem cu multa placere. Impreuna cu niste prieten
Ce frumos ai decorat-o ! 🙂
Reteta mea preferata , o fac ori de cate ori am ocazia …
Buna
Vroiam sa iti spun ca recent am descoperit blogul tau si este unul fooooarte interesant. Spor la treaba si la retete interesante.
http://foodandlifestories.blogspot.ro/
Draga Andreea, te urmaresc de ceva timp si ador fotografiile si retetele tale. Tarta aceasta va fi testata, fotografiata si urcata in revista, cu multumiri si aprecieri (si link:)). Te imbratisez cu drag:) Multumesc!
Arata demential. O voi pregati cu prima ocazie!Pozele sunt foarte frumoase
[…] Photo Source […]
Dupa primul paragraf deja imi lasa gura apa… 🙂
Arată cu adevărat delicios!
vaaaiii, ce fel arata 🙂 absolut delicios
Arata delicioasa tarta. Poate o vom incerca si noi la o sesiune de team-building culinar!
We like to assist you to recognize quite a few marketers from the web, regardless associated with if lots of people aren’t associated with folks, because of back linking for many years. Beneath several blog web pages value taking a look at…
Azi am incercat-o, a iesit buna, dar nu grozav la aspectul design 🙂 Merci pentru reteta
Mamma mia ! O sa incerc si eu
Arata delicios si cum acum merele sunt in timpul lor perfect de coacere o voi incerca pentru prietenii mei. Felicitari pentru munca ta