Inspiratia pentru reteta asta a venit de la Violeta, o prietena pasionata de hair&beauty dar si de alimentatia sanatoasa. Mi-a marturisit ca a facut biscuiti digestivi din faina integrala si ca au iesit foarte buni, iar de aici si pana la reteta mea nu a mai fost decat un pas ;).
Ca sa nu pierd vremea, am facut din start doua feluri, unii cu ciocolata neagra si unii cu fructe confiate. Vestea buna este ca pana aproape de final reteta este comuna, la final se poate imparti aluatul in doua, in unul se poate adauga ciocolata neagra maruntita iar in celalalt fructele confiate.
Am folosit deci urmatoarele ingrediente pentru o tava intreaga de biscuitei (o tava standard de aragaz): 6 linguri de faina integrala, 4 linguri de tarate, 4 linguri de fulgi de ovaz integrali, 4 linguri de zahar brun, 1 lingura de seminte de susan, 1 lingura de seminte de in, 1 lingura de seminte de floarea soarelui, cateva alune (se poate folosi si nuca), 1 lingura de ulei de masline, 1 varf de sare, 2 linguri de fructe confiate taiate maruntel (eu am folosit capsuni confiate) si 2 linguri de ciocolata neagra maruntita.
Am mixat la blender alunele impreuna cu zaharul brun si cu jumatate din cantitatea de fulgi de ovaz pana au capatat consistenta unui malai mai fin. Am pus mixul intr-un bol, am adaugat faina integrala, taratele, semintele, fulgii de ovaz si un varf de sare si putina apa calduta (cam 8-10 linguri) si am amestecat aluatul bine-bine, pana a devenit compact. La final am pus si uleiul de masline si am amestecat din nou pana s-a incorporat. Am imapartit aluatul in 2 bucati aproximativ egale si le-am amestecat pe fiecare in parte cu cate un ingredient final, cu fructele confiate si cu ciocolata maruntita si am facut 2 guguloaie.
Am presarat un pic de faina integrala pe blatul de lucru si am intins fiecare bucata de aluat cu un facalet, cam la grosimea din imagine. Aluatul e putin lipicios, asa ca va recomand sa presarati un pic de faina si pe facalet.
Am decupat apoi aluatul cu ajutorul unor formite simple rotunde (se poate incerca si cu ajutorul unui pahar, in cazul in care nu aveti forme) si am pus biscuitii astfel formati intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
I-am bagat la cuptor la 170 de grade Celsius pentru 10-12 minute. In niciun caz nu trebuie lasati mai mult la cuptor pentru ca altfel se vor intari foarte tare, pentru ca nu am folosit niciun agent de afanare.
Cam asta-i treaba cu biscuiteii, sanatosi prin aportul mare de fibre si deliciosi la micul dejun sau ca si gustare pe intreg parcursul zilei.