Începuturi – de la CORPORATIE la CRATIȚĂ (octombrie 2012)
Mă numesc Andreea BECA și sunt autoarea acestui blog culinar și a conceptului Beca’s Kitchen – Homemade Food.
Absolventă a unei Facultăți de Litere (Germana-Engleză), mi-am început activitatea profesională într-o companie de retail germano-austriacă, ocupându-mă în principal cu traduceri. Aveam însă să aflu foarte curând că acest job nu mă pasionează, așa că am făcut o schimbare majoră, acceptând provocarea de a lucra într-un domeniu total nou pentru mine, consultanța financiară. Chiar dacă inițial mi-a fost foarte greu să mă adaptez la acest nou domeniu, pentru care nu aveam pregătirea necesară, încet-încet am început să-l apreciez. Am urmat cursuri de specializare în contabilitate și financiar, iar mai târziu am obținut un MBA, fiind chiar șefa de promoție :). Totuși, ceva îmi spunea că nu mi-am găsit încă menirea, și, chiar cu toate rezultatele bune, nu mă simțeam împlinită. A venit criza economică, consultanța financiară nu mai mergea, așa că am ales să revin în retail, inițial ca Project Manager de Dezvoltare, iar apoi ca Manager al Departamentului de Dezvoltare.
Toate acestea până când, determinată și de schimbările prin care trecuse compania – în urma unei preluări, valorile companiei fuseseră total modificate în așa fel încât nu mai corespundeau principiilor în care credeam – am hotărât că a venit din nou momentul unei schimbări majore. Mi-am dat demisia, lăsând în urmă un salariu bun, mașină și alte avantaje de corporație, pentru a pleca „la cratiță”. Mi-am dat seama că pasiunea mea cea mai mare, modul în care pot să dau frâu liber creativității, este gastronomia, și am hotărât să fac ceva în acest sens.
Astfel, am început din nou școala, de data aceasta pe cea de bucătari, și am decis să deschid un mic bistro cu mâncare sănătoasă, atât în ceea ce privește materiile prime folosite (fără semipreparate, conservanți sintetici și alte chimicale nocive), dar și prin modul de preparare termică (fără prăjeli, doar baie de aburi, cuptor, grill). Ca să îmi perfectionez cunoștințele dobândite prin autoeducare în domeniul nutriției, am urmat și un curs specializat, obținând diploma de tehnician nutriționist.
Toate bune și frumoase până aici, dar pentru a demara o afacere, în afară de un concept fezabil, ambiție și intenții bune, ai nevoie și de finanțare – iar asta este foarte greu de obținut ca start-up, după ce am discutat cu mai multe bănci – așa că am hotărât să particip la două programe de finanțare nerambursabilă adresate tinerilor antreprenori. Am muncit câteva luni la întocmirea planului de afaceri, am depus documentația, iar după un an de luptă cu birocratia, am obținut aprobările finale și am reușit să deschid bistro-ul :).
Și pentru că „Sharing is Caring”, am decis să creez acest blog culinar în care să împărtășesc ideea că alimentația sănătoasă poate fi gustoasă, ba chiar și aspectuoasă, oferind câteva rețete celor care nu au posibilitatea să ne calce pragul sau cărora le face mai multă plăcere să gătească acasă.
Transformare și noi începuturi (octombrie 2021)
După ce am muncit din greu pentru a demonstra cât de „valoroasă” sunt, prin școlile pe care le-am urmat, în corporație și apoi la „cratiță” 🤭, am hotărât că a venit din nou momentul unei schimbări. Așadar, am cesionat pachetul majoritar al bistro-ului unui cuplu care dorea să dețină un mic restaurant… și după ce am stat un an de zile „în coasta” lor, ca o soacră atotștiutoare (dar binevoitoare, cel puțin în capul meu 😜), s-au dovedit pregătiți să-și creeze singuri realitatea, cu rețete noi și decizii inspirate, iar eu am fost pregătită să pășesc într-o nouă etapă a vieții mele 😊.
Acum îmi dau voie să petrec un pic de timp cu mine, explorând cursuri și subiecte care m-au pasionat în ultimii mulți ani, dar care nu au apucat să primească atenția cuvenită, pentru că de multe ori eram prea ocupată să demonstrez că pot 😅.
Nu știu exact ce va urma, dar sunt convinsă că inspirația mă va duce către noi experiențe, proiecte și orizonturi, la momentul potrivit.
Love & Joy to you all! 🤗
–
Despre noi
Suntem Liuba și Marin, doi pasionați de gastronomie care am ales să urmăm calea cunoașterii în domeniul alimentar. Am absolvit Facultatea de Tehnologia Alimentelor și Tehnologia Vinului și a Produselor Obținute prin Fermentare, ambele din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, și ASE București. De la începuturile noastre în acest domeniu, am fost mereu fascinați de procesul de creare și transformare a alimentelor, de la alegerea celor mai bune ingrediente, până la momentele de creativitate din bucătărie.
Din 2010, activăm cu mult drag în domeniul Horeca, acumulând experiență și învățând în fiecare zi ce înseamnă cu adevărat pasiunea pentru gastronomie. În toți acești ani, am descoperit cât de mult ne place să aducem oamenilor bucurie prin mâncare, să le oferim nu doar preparate delicioase, dar și o atmosferă caldă și primitoare, unde fiecare detaliu contează.
În ultimii ani, am simțit o dorință tot mai puternică de a crea ceva al nostru, un „locușor” unde să putem pune în practică tot ce am învățat și să ne exprimăm pasiunea pentru gastronomie. Așa a apărut visul nostru: o afacere de familie, pe care să o construim cu grijă și dedicare, un loc unde să ne simțim bine și să putem transmite aceleași trăiri pozitive celor care ne vor călca pragul.
Atunci când oportunitatea de a prelua bistro-ul Becai a apărut, am știut că este momentul potrivit. Conceptul bistro-ului ne-a rezonat imediat, iar principiile alimentației sănătoase ne-au inspirat profund. Așa că am ales să păstrăm aceleași valori care au stat la baza locului, iar acum suntem pregătiți să-l ducem mai departe, cu energie nouă și multă bucurie. Ne dorim ca fiecare vizită la bistro-ul nostru să fie o experiență memorabilă, un loc unde oamenii să se simtă ca acasă, să se răsfețe cu preparate sănătoase și gustoase și să împărtășească momente frumoase.
Pentru noi, fiecare zi reprezintă o oportunitate de a învăța și de a crește, iar călătoria noastră în antreprenoriat este abia la început. Suntem nerăbdători să aducem noi idei și să aducem mai multă bucurie în viața celor care ne aleg. Și, cel mai important, suntem aici pentru a crea o comunitate de oameni care apreciază hrana bună și sănătoasă, dar și momentele simple, dar pline de magie, petrecute alături de cei dragi.
Vă mulțumim că sunteți alături de noi în această călătorie și vă invităm să ne călcați pragul, să gustăm împreună din acele momente de autenticitate și savoare care ne definesc!